duminică, 27 noiembrie 2011

Calatoriile – drum bun spre tine!

De ce calatorim? Si cum ne ajuta sa ne dezvoltam, sa devenim mai buni? Hoinarind prin ungherele mintii am incercat sa gasesc raspunsuri, explicatii. Asa am ajuns la o lista cu 17 lucruri care ar putea explica de ce pentru unii oameni calatoria este un adevarat stil de viata.
1. Oameni care vorbesc alta limba, gandesc si vad lucrurile altfel decat tine. E interesant ca din aceste intalniri se nasc mereu comparatii si intrebari. Cine sunt eu in raport cu ei? Cine sunt ei de fapt, dincolo de felul in care i-a modelat societatea in care s-au nascut? Desi diferentele frapeaza cel mai tare, daca ai rabdarea sa treci de aparente vezi ca sunt foarte multe lucrurile care ne leaga, indiferent de religie si de culoarea pielii.
2. Solutii. Desprinderea de contextul in care te afli si iesirea din rutina te ajuta sa vezi situatia din alt unghi si sa gasesti rezolvare unor probleme care iti stateau pe cap.
3. “Acasa” e un sentiment, nu un loc. Dupa ce schimbi de multe ori locul in care te afli a te simti acasa nu mai tine de un spatiu anume. Tu creezi locul acela. Gasesti stabilitate si siguranta in lucruri universal valabile: soare, natura, lumina, aer curat…
4. Idei. Cand mintea e relaxata ideile vin de la sine. In plus, expunerea la experiente diferite te ajuta sa faci asocieri creative.
5. Claritate. Departarea de activitatea zilnica te face sa privesti lucrurile de sus si sa le vezi mai clar. Lasand in urma obisnuinta si preocuparile cotidiene, mintea se goleste. Si se face ordine.
6. Fericire. Vezi locuri frumoase, esti relaxat si multumit, faci ceva ce-ti place, te incarci cu energie pozitiva.
7. Libertate. O simpla schimbare de peisaj iti da aripi. Te simti usor ca un fulg. In plus, ai 24 de ore pe care le petreci asa cum vrei tu, fara sa ai un program prestabilt.
8. Depasirea limitelor. Calatoriile te expun la necunoscut si te duc dincolo de zona de confort. Poate ca farmecul oricarei calatorii e fix partea ce ramane incontrolabila, neprevazuta.
10. Timp cu cei dragi. Calatoriile pot fi momente petrecute cu persoane care conteaza in viata ta, prilej de cunoastere reciproca si apropiere.
9. Aici si acum. Noul si prezentul sunt traite din plin, cu toata fiinta. Cand calatoresti pur si simplu esti foarte viu.
11. Lectia bagajului e una foarte utila: te face sa intelegi cat de multe lucruri inutile strangi pe parcursul vietii si cat te atasezi de ele. Viata devine mult mai simpla cand renunti la tot ce e irelevant si neesential.
12. Vezi altfel Romania. Daca ai o anumita parere despre cum se traieste in Romania, cu siguranta ti se va schimba cand iesi in afara tarii. Dupa o scurta vizita in Suedia o sa vezi ca aici e haos si mizerie. Daca insa te duci in Peru, o sa iti dai seama ca Bucurestiul e un loc chiar pasnic in comparatie cu Lima.
13. Perspectiva. Calatorind mi-am dat seama ca oriunde m-as afla, ceea ce vad tine de perspectiva. Binele, raul, uratul si frumosul se gasesc in ochii privitorului.
14. Maturizare. La fel cum ne invata si basmele, exista calatorii initiatice, care te trec prin incercari, te forteaza sa te descurci, sa gasesti solutii singur.
15. Cunoastere. Traim intr-o lume fascinanta, plina de frumos, care ne invita sa o vedem cu toate simturile. Cu cat calatoresti mai mult cu atat ai mai multa pofta sa cunosti si sa inveti.
16. Identitate. Daca a fi roman e ceva cu care te nasti si te obisnuiesti, cand esti strain intr-o alta tara iti dai seama ca locul de unde vii e un instrument pe care il folosesti pentru a te prezenta in fata celorlalti. Poate abia atunci incepi sa te intrebi ce inseamna sa fii roman si cat de mult/putin conteaza pentru tine. Calatorind ajungi sa te cunosti mai bine.
17. Ajungi la tine. Poate cel mai frumos lucru care ti se poate intampla cand calatoresti este sa te gasesti pe tine. Cum spunea si Eliade, “cea mai pretioasa calatorie este aceea catre sufletul nostru, catre noi insine”

Vacantele te incarca de energie pozitiva

Primul lucru la care te gandesti cand pleci este sa elimini stresul pe care l-ai acumulat pana atunci,sa uiti de griji,probleme,aglomeratie si haos.Vrei sa fii intr-o alta lume,sa iti pui gandurile cap la cap si sa te bucuri de acele zile linistitoare pe terasa unei cabane la munte privind un peisaj de vis.Cum s-ar spune ''iti incarci bateriile'' pana la urmatoarea vacanta.Toti ne dorim ca acest lucru sa se intample mai des,dar nu intotdeauna se poate.Asa ca trebuie sa profitam de fiecare moment petrecut departe de rutina zilnica.

Vacantele de alta data....

Mereu iti amintesti cu drag de anii copilariei in care nu aveai nicio grija si luai totul in joaca.Chiar si vacantele erau diferite.Te bucurai atat de tare cand auzeai k se apropie timpul sa plecati.Erai prea mic sa ajuti la impachetatul bagajului,dar cand le vedeai pe toate facute chipul ti se lumina.La mare sau la munte,iti placea oriunde,erai curios sa stii tot si aveai atata energie incat explorai orice coltisor.Te jucai in nisip,te imprieteneai cu alti copii de pe plaja,participai la diferite concursuri....era minunat.Seara mergeai la satul de vacanta si te dadeai in toate masinutele.Acum iti aduci aminte cu drag de ele,si realizezi cat de repede a trecut timpul si cate schimbari s-au produs de-a lungul lui.

Importanta calatoriilor

Orice om isi doreste sa calatoreasca,desi nu oricine constientizeaza importanta acestor experiente si rolul lor in formarea personalitatii si contributia acestora la imbunatatirea unei culturi.Orice calatorie in plus te invata ceva nou,interesant,chiar inedit.Pentru mine calatoriile inseamna foarte mult deoarece sunt atrasa de tot ce este nou si vreau sa descopar cat mai multe.Vazand si alte mentalitati iti schimbi gandirea, privesti lucrurile altfel si vezi lumea cu alti ochi.La mare sau la munte,iarna sau vara oriunde este frumos daca stii intr-adevar sa te bucuri de tot ce te inconjoara si iti este benefic.Fiind in apropierea vacantei de iarna si de sarbatorile ce se apropie cu pasi repezi imi doresc sa plec intr-o vacanta la munte,cu multa zapada si voie buna.